Ponec de Winter

Een leefomgeving

is veel meer dan een mooie gevel

Eigenlijk vinden ze het niet eens zo belangrijk hoe een gebouw er uiteindelijk uit komt te zien. Dat klinkt als een gewaagde uitspraak voor een architect. Want natuurlijk kent architectenbureau Ponec De Winter een eigen signatuur. Iets wat in Fabriekskwartier zeker herkenbaar zal zijn.

Bekijk de ontwerpen

“Het creëren van een fijne leefomgeving is veel meer dan simpelweg een mooie gevel ontwerpen. Het dagelijks leven is een complex geheel van gebeurtenissen en patronen, dat altijd verbonden is met de fysieke ruimte. Met onze kennis en kunde scheppen wij slechts de randvoorwaarden.” Aan het woord is Dana Ponec, samen met Katja de Winter eigenaar van het Amsterdamse architectenbureau Ponec De Winter. Inlevingsvermogen staat volgens hen aan de basis van een goed ontwerp. Katja: “Dat is vooral praktisch denken, je boerenverstand gebruiken. Jezelf vragen stellen als: hoe woon ik daar, hoe bereik ik mijn huis, wie zijn mijn buren, hoe kom ik binnen? Vervolgens zetten wij onze specifieke know how in om al die wensen te laten stollen in de stenen en de ruimtes. Ons vak gaat over mensen en daarbij zijn wij onderdeel van een groter geheel. Het gaat over leven nu en in de toekomst.”

Zorgvuldige aanpak
Dana en Katja’s enthousiasme om Fabriekskwartier mee vorm te geven is groot. Het feit dat het om een transformatie gaat, de integraliteit van bebouwde en onbebouwde ruimte, de samenwerking met andere architecten en de zorgvuldigheid waarmee Triborgh over dit plan heeft nagedacht, waren belangrijke redenen om meteen ‘ja’ te zeggen op het verzoek om aan te haken. “We begrepen de intentie van het plan en het integrale proces goed. Voor ons is het vrij gebruikelijk om projecten samen met andere architectenbureaus op te pakken. Maar dat moet je als ontwikkelaar wel aandurven,” aldus Dana. “Tijdens zo’n traject wil er nog weleens iets veranderen. Neem de parkeerplaatsen in Fabriekskwartier. Oorspronkelijk was een groot deel daarvan ‘verstopt’ in de hoge toren, maar daar moest dan wel een hellingbaan naartoe. Dat is best ingewikkeld. Toen kwam M3H met het idee van een parkeergebouw, waardoor de openbare ruimte in het gebied ook echt autovrij zal zijn.”

Ausdauer
Fabriekskwartier kent een enorm hoog ambitieniveau. Niet alleen vanwege de kwaliteit van wonen, maar ook op het gebied van duurzaamheid bijvoorbeeld. Dana en Katja zien daarbij als grootste uitdaging om deze ambitie gedurende het totale – gefaseerde - ontwerptraject vast te houden. “In het heetst van de strijd is het aantrekkelijk om compromissen te sluiten. Juist dan moet je samen scherp blijven en zaken aan de orde durven blijven stellen. ‘Ausdauer’ tonen, daar gaat om.”

Imperfect
Wat Ponec de Winter ook erg aanspreekt in het ontwerp van Fabriekskwartier is het ruige, het ‘onaffe’. Zij vinden dat goed passen bij Tilburg, waarvan de architectuur volgens Dana soms bijna Vlaams aan doet. “Diverse buurtjes met een geheel eigen sfeer, grote contrasten en overal doorkijkjes. Zo zie je aan het eind van een zijpad ineens een toren met dertig verdiepingen staan.” Die sfeer moet Fabriekskwartier dus ook krijgen. Katja: “Het mag best een beetje bonkig worden én het moet verrassend zijn. Het ‘imperfecte’ zeg maar, dat sluit goed aan bij zo’n voormalig fabrieksterrein. Een dergelijk mooi gegeven pakken wij graag op. Zo denken we aan hergebruik van materialen, het liefst hier uit de buurt. Dat is ook nog eens goed voor de planeet. Verder willen we een gezonde omgeving creëren die uitnodigt tot een rondje lopen en plek biedt om te ontmoeten. Het hoeft niet groots te zijn, vaak zit dat in heel simpele dingen.”