TILBURG - Na een jaar of tien vertraging, gaat het rap nu: met een collegebesluit over Wolstad neemt het nieuwbouwproject aan de Piushaven de laatste hobbel. De bouw kan begin volgend jaar van start, schat gebiedsontwikkelaar Triborgh. Ook het aangrenzende woonwijkje Fabriekskwartier ligt op scheut. 

Bas Vermeer 07-05-21, 14:15 Laatste update: 14:17 Bron: BD

De laatste puntjes op de i’s - een wijziging van het bestemmingsplan - en dan kan de bouw van Wolstad van start. Op de locatie van De Visserij komt het complex met twintig luxe en zes middeldure (koop)appartementen te staan. ,,We verwachten in juni met de verkoop te kunnen starten van de luxe appartementen”, zegt Chantal Gulickx van gebiedsontwikkelaar Triborgh over het project. ,,Naar verwachting starten we begin volgend jaar met de bouw.”  

Duo met de brug

Met de wijziging van het bestemmingsplan ligt schijnbaar niets meer in de weg voor de ontwikkeling van Wolstad, het complex vormt straks ‘een duo met de brug van Körmeling’. Bij de Tilburgse omgevingscommissie werd er recent voornamelijk positief gereageerd op het ontwerp. ‘Een prachtige ontwikkeling, een heel fraai geheel dat op een industriële manier inspeelt op de identiteit van de Piushaven’, oordeelde die. 
Het ontwerp is van De Architectenwerkgroep Tilburg (DAT), tien jaar geleden won het met een ontwerp voor de locatie al een prijsvraag over dat stukje haven, maar de financiële crisis was spelbreker. Lange tijd lag het plan in de ijskast. Nu komt het er alsnog van. Trekker van het project is Triborgh, de ontwikkelaar die Tilburgse bouwbedrijven en woningcorporaties verenigt.
Op basis van de gemeentelijke parkeereis worden er 24 parkeerplaatsen op het eigen terrein gemaakt, daarmee voldoet het aan de eis voor bewoners. Er zijn nog eens acht plaatsen nodig voor bezoekers, maar in de directe omgeving is daar te weinig plek voor. Die worden daarom in het Fabriekskwartier opgenomen, het nieuwe Tilburgse woonwijkje op de busremise waar Triborgh ook de kar trekt.

Fabriekskwartier

De appartementen voor Wolstad worden ‘exclusiever’, om dat te compenseren krijgt het Fabriekskwartier extra sociale en middeldure wooneenheden. Op de busremise verschijnen 400 tot 450 woningen en per bouwfase - in totaal negen - gaan verschillende architecten de woningen ontwerpen.
Voor de eerste fase mag BURO013 Architecten aan de slag. Gulickx: ,,We verwachten na de zomer het voorlopig ontwerp van de eerste fase te kunnen presenteren.”
Belangstelling is er volop, op de wachtlijst voor Fabriekskwartier staan enkele duizenden Tilburgers. 

Blijf op de hoogte

Wil je de laatste nieuwtjes ontvangen van het fabriekskwartier?

Schrijf je hier in