Op weg naar een stoere wijk

Eind januari presenteerden wij het koersdocument voor het project Fabriekskwartier in de Piushaven. In het koersdocument hebben wij onze ambities voor de locatie uitgesproken; Fabriekskwartier moet geen doorsnee woonwijk worden maar een bijzondere wijk die is voorbereid op de toekomst.

Een toekomst waarin woningen op duurzame wijze worden verwarmd, overtollig regenwater op natuurlijke wijze wordt afgevoerd of geborgd, het autogebruik door de inzet van deelauto’s wordt teruggebracht en stads wonen wordt gecombineerd met een uitnodigende groene omgeving.

Sinds de presentatie was het even stil, maar achter de schermen wordt er druk gewerkt. Bij een ontwikkeling als deze moet er vooral heel veel worden geregeld en uitgezocht.

Een groene wijk

Zo onderzoeken we bijvoorbeeld de kwaliteit en omvang van de bomen op locatie. We willen zoveel mogelijk bomen behouden en dan is het belangrijk om te weten hoe de bomen kunnen worden beschermd. Moet er onderhoud worden gepleegd en kunnen we misschien al wat slechte bomen vervangen voor gezonde bomen die dan meteen met groeien kunnen beginnen? Zo is er direct een volwassen parkje als de eerste bewoners er gaan wonen.

Duurzaamheid staat voorop

Ook bekijken we de mogelijkheden hoe we de woningen gaan verwarmen. Hierbij houden we rekening met meerdere factoren zoals het comfort voor de bewoners, de levensduur en de kosten van de verschillende systemen. Gaan we dit met warmtepompen in combinatie met zonnepanelen doen? Of maken we gebruik van het oppervlaktewater zoals in Utrecht nu al wordt verwarmd met het water uit het Merwedekanaal? Krijgt iedereen een eigen voorziening of gaan we naar een collectief systeem?

En hoe gaan we met het overtollige water om? Regenwateroverlast komt immers steeds vaker voor. Laten we het infiltreren? Hoe minimaliseren we dan verharde wegen en maximaliseren de groene ruimte? En is dit voldoende? Of moeten we ook daken als waterbuffer gebruiken met als pluspunt dat de woningen lekker koel blijven in de zomer? Zijn hier constructieve aanpassingen voor nodig?

In gesprek

Gelijktijdig met al die vragen denken we na over een eerste bijeenkomst met om-wonenden zodat we ook hun ideeën (en soms zorgen) horen.

Jouw mening is belangrijk

Maar natuurlijk hebben wij ook vragen aan jou, want hoewel het ons vak is om gebieden te ontwikkelen tot een aangename leefomgeving weet jij het beste hoe je het liefst zou willen wonen en je woonomgeving wilt beleven. Want wonen in Fabriekskwartier is net even anders, het vraagt om bijzondere bewoners die enerzijds kiezen voor de plek in de Piushaven, maar ook heel bewust kiezen voor een woonomgeving die voorbereid is op de toekomst.

Graag willen we dus ook jouw wensen en behoeften kennen. Dat doen we aan de hand van een aantal enquêtes. Door middel van onderstaande link kun je deelnemen aan de eerste enquête. We zouden het bijzonder op prijs stellen als je de tijd wilt nemen de vragen te beantwoorden.

Het invullen van de enquête duurt ca. 10 minuten.

Klik hier om deel te nemen aan de enquête.

Blog

Tot slot willen we jullie nog graag laten weten dat we eind april via de projectwebsite starten met een blog waarin we jullie tweewekelijks zullen bijpraten over de ontwikkelingen rondom het project. Tijdens het eerste blog zullen we o.a. aandacht besteden aan een globale planning van het project. We ontvangen namelijk regelmatig vragen over de termijn waarop de eerste woningen in verkoop worden gebracht.

In onze volgende nieuwsbrief en via Facebook laten we je weten als het eerste blog live staat.

Blijf op de hoogte

Wil je de laatste nieuwtjes ontvangen van het fabriekskwartier?

Schrijf je hier in