Een herinterpretatie van de geschiedenis - Interview met Sandor Naus, samen met Job Floris eigenaar van architectenbureau Monadnock uit Rotterdam. Bij Monadnock hebben ze een fascinatie voor de rijkdom van de architectuurgeschiedenis. Met dit uitgangspunt hoopt het bureau een eigen signatuur in Fabriekskwartier achter te laten.
Eigenlijk vinden ze het niet eens zo belangrijk hoe een gebouw er uiteindelijk uit komt te zien. Dat klinkt als een gewaagde uitspraak voor een architect. Want natuurlijk kent architectenbureau Ponec De Winter een eigen signatuur. Iets wat in Fabriekskwartier zeker herkenbaar zal zijn. “Het creëren van een fijne leefomgeving is veel meer dan simpelweg een mooie gevel ontwerpen. Het dagelijks leven is een complex geheel van gebeurtenissen en patronen, dat altijd verbonden is met de fysieke ruimte. Met onze kennis en kunde scheppen wij slechts de randvoorwaarden.” Aan het woord is Dana Ponec, samen met Katja de Winter eigenaar van het Amsterdamse architectenbureau Ponec De Winter.
“Ja, het wordt een woontoren. Maar nee, het is zeker geen solitaire pilaar die zomaar uit het niets opduikt. Dat zou niet passen in Fabriekskwartier.” Dit zeggen Marc Reniers en Machiel Spaan, eigenaren van architectenbureau M3H uit Amsterdam. Zij storten zich vol overgave op een beeldbepalend landmark in Fabriekskwartier.
Fabriekskwartier wordt een bijzondere wijk, hadden we dat al gezegd? Hetzelfde geldt voor de manier waarop de ontwerpfase verloopt. Architectenbureaus uit alle hoeken van het land trekken daarin samen op en treden zowel letterlijk als figuurlijk buiten hun eigen kaders. Een van die architectenbureaus is Buro 013 uit Tilburg, eigenaar is Bram van de Sanden. In dit artikel vertelt hij over de bijdrage van Buro 013 aan de ontwikkeling van Fabriekskwartier.
Jeroen Goes is een duizendpoot. Als stedenbouwkundig ontwerper, werkzaam voor Wissing, heeft hij een groot aantal projecten onder zijn hoede. Een bijzondere is Fabriekskwartier aan de Tilburgse Piushaven. Samen met collega Marten Reijnen bedacht hij de basis voor dit ambitieuze project.
Een dag op stap met een groep architecten is een bijzondere beleving. Termen als ‘verdichting’, ‘gestapeld’ en ‘doorkijkjes’ vliegen je om de oren. Achter dit jargon gaat een wereld schuil van vakidioten die al enthousiast worden van patronen in het metselwerk. Bij nader inzien blijken juist die details het verschil te maken tussen een ‘gebouw’ en een ‘thuis’.
Van origine is hij landschapsarchitect. In het verleden hield hij zich ook bezig met muziek, theater en cultuur. Als directeur en adviseur van H+N+S Landschapsarchitecten leidde hij tal van projecten op het gebied van water, ruimte, landschapsontwikkeling en duurzaamheid. Toen anderhalf jaar geleden Fabriekskwartier op zijn pad kwam, stapte Jandirk Hoekstra in als supervisor voor de ontwikkeling ervan.
Dat Fabriekskwartier geen standaard ontwikkeling is, blijkt uit het regiedocument dat we geschreven hebben en dat door de gemeente wordt omarmd. We hebben dit voor jullie samengevat in een korte film.
TILBURG - Na een jaar of tien vertraging, gaat het rap nu: met een collegebesluit over Wolstad neemt het nieuwbouwproject aan de Piushaven de laatste hobbel. De bouw kan begin volgend jaar van start, schat gebiedsontwikkelaar Triborgh. Ook het aangrenzende woonwijkje Fabriekskwartier ligt op scheut.
Triborgh Gebiedsontwikkeling zet stappen in de realisatie van Fabriekskwartier. In samenwerking met het kwaliteitsteam Piushaven, de gemeente Tilburg, Stedenbouwkundig bureau Wissing is onder leiding van de supervisor JanDirk Hoekstra een keuze gemaakt.
Door de diverse beperkende maatregelen die ondertussen zijn opgelegd vanuit de overheid en het RIVM zijn we helaas genoodzaakt om de bijeenkomsten met het planteam tot nader bericht uit te stellen.
In ons vorige nieuwsbericht hebben we verteld over een bijeenkomst met de direct omwonenden van het plangebied Fabriekskwartier. De uitnodiging hiervoor is bij betreffende huishoudens per post bezorgd.
Het is alweer enige tijd geleden dat wij over het Fabriekskwartier hebben bericht. Afgelopen zaterdag heeft Wethouder Berend de Vries via het Brabants Dagblad laten weten, dat er vanuit het klimaatfonds 1 miljoen subsidie aan het project Fabriekskwartier is toegekend. Dit is voor ons een mooie stimulans om onze ambities voor Fabriekskwartier waar te kunnen maken.
Maandag 29 januari jl. publiceerde het Brabants Dagblad een artikel over Fabriekskwartier naar aanleiding van de presentatie van het koersdocument door Triborgh Gebiedsontwikkeling aan de Gemeente Tilburg.
Stand van zaken ontwikkeling Fabriekskwartier Achter de schermen van Fabriekskwartier hebben we niet stilgezeten, in de afgelopen periode zijn er weer een aantal stappen gemaakt.
In het gebied waar Fabriekskwartier komt staan, een beetje rechts van het midden, diverse mooie volwassen bomen en struiken. Een mooie ‘verborgen tuin’ die we cadeau krijgen en dus graag voor het plan willen behouden. In ons plan zie je dit bomenensemble dan ook terug.
Het levert ons een prachtige bron aan informatie op waardoor we nóg beter aan kunnen sluiten op jullie wensen. Natuurlijk willen we deze informatie ook met jullie delen dus daarom hieronder een korte samenvatting van de resultaten.
Woensdag 1 augustus jl. publiceerde het Brabants Dagblad een artikel over Fabriekskwartier.
Sinds de presentatie eind januari was het even stil, maar achter de schermen wordt er druk gewerkt. Bij een ontwikkeling als deze moet er vooral heel veel worden geregeld en uitgezocht.
Triborgh is samen met het projectbureau Piushaven volop aan de slag met de transformatie van het gebied tussen de Piushaven en de AaBe fabriek
Wil je de laatste nieuwtjes ontvangen van het fabriekskwartier?