Groen

Het stedenbouwkundig plan van het Fabriekskwartier is zeer divers. De openbare ruimte is niet rechttoe rechtaan. Het Fabriekskwartier is poreus voor langzaam verkeer; er zijn verschillende manieren om door de wijk heen te lopen en te fietsen. De openbare ruimte kenmerkt zich door vernauwingen met een kruip-door-sluip-door-karakter en verbredingen met meer openheid. Verrassing en intimiteit kenmerken de openbare ruimte.

GROEN
De drager van de openbare ruimte is in alle verschillende ruimten stevig groen. De duurzame landschappelijke inrichting heeft een informele uitstraling, die past bij de sfeer van Fabriekskwartier. De bestaande bomen in het gebied worden zoveel mogelijk gehandhaafd en worden als waardevol relict ingepast zodat er vanaf dag één een volwassen groene beleving is.

Dit volwassen groen gaat de basis vormen voor de nieuwe openbare ruimte. Deze wordt zodanig ingericht dat de omwonenden zich eigenaar voelen en er zorg voor dragen.

Binnen de groene basis van het plan zijn plekken, pleinen, straten en stegen te vinden die zorgen voor een aaneenschakeling van belevingen. Ruimten zijn intiem of juist open. Ze nodigen uit tot stilstaan of juist doorgaan. Er zijn ruimtes voor ontspanning en voor ontmoeting, maar ook voor activiteit en beweging.

Groen tot aan de gevel
Het groen in het middengebied loopt op de meeste plaatsen door tot aan de gevel. Woningen staan er dus echt middenin, wat zelfs zonder voortuin het gevoel geeft van buiten wonen. Paden liggen verder van de gevels verwijderd, waardoor privacy gewaarborgd is. Via stepstones kan de voordeur worden bereikt.

Dit groen wordt ingericht met bomen, struiken en ruige grassen. Een onderhoudsarme inrichting is daarbij uitgangspunt.

Ook in de zijstraten van de het groene hart sijpelt het groen door langs de gevels.

Blijf op de hoogte

Wil je de laatste nieuwtjes ontvangen van het fabriekskwartier?

Schrijf je hier in

GROEN
TOT AAN
DE GEVEL