Gelaagdheid

Hoewel gebouwen ruimtevormend zijn en dus niet uit individuele panden bestaan, zullen straatwanden uitblinken in variatie. Geen eindeloze uniforme gevels, maar een zorgvuldige compositie van verschillende delen zonder te vervallen in een pandsgewijze opbouw.

Gelaagde bebouwing
Een opbouw in lagen beïnvloedt de beleving op straat. Deze is gevarieerd, zoals ook te vinden is in binnensteden waar plinten en bovenbouw van elkaar afwijken. Maar waar in dergelijke situaties een sterke functionele dynamiek een rol speelt, wordt de beleving in Fabriekskwartier beïnvloed door materiaalgebruik en structuur van de gevels.

Plinten
De opbouw van een ‘volume’ kan op verschillende manieren plaatsvinden. Er kan gewerkt worden met een stevige plint, waarop de rest van het gebouw staat. Deze plint heeft dan een andere architectonische taal en materialisatie, waardoor ze contrasteert met de bovenbouw. Plinten zijn bij voorkeur hoog, minstens een halve verdiepingshoogte. Het gebouw krijgt zo een robuust voetstuk.

Plinten en stapeling
Bij hoogbouw wordt een plint aangebracht van drie tot vier bouwlagen, om daarna te veranderen qua materiaal, kleur of door een verspringing naar voor of achter. Het gebouw krijgt zo een spannende stapeling.

Gelaagdheid kan ook in de gevel worden aangebracht. Hiermee worden contrasten bereikt met robuuste materialen zoals metselwerk en beton.

Blijf op de hoogte

Wil je de laatste nieuwtjes ontvangen van het fabriekskwartier?

Schrijf je hier in

HET STRAATBEELD
GEBAAT
BIJ AFWISSELING