De basis voor “De Verborgen tuin van de Piushaven”

In het gebied van Fabriekskwartier staan een beetje rechts van het midden, diverse mooie volwassen bomen en struiken. Een mooie ‘verborgen tuin’ die we cadeau krijgen en dus graag voor het plan willen behouden. In ons plan zie je dit bomenensemble dan ook terug.

Om zeker te weten dat de bomen en struiken van voldoende kwaliteit zijn en nog lang blijven leven is door een gespecialiseerd bedrijf een zogenaamde “bomeninventarisatie” uitgevoerd. Er is onderzocht welke bomen gezond en waardevol genoeg zijn om te behouden, hoe de grondkwaliteit is en of er op korte termijn onderhoud dient te worden gepleegd.

In het gebied zijn onder andere de volgende bomen en struiken aangetroffen;

Platanen, trompetboom, berken, rode paardenkastanje, Japanse sierkers, Boswilg, fijnspar en de reuze zilverspar.

Japanse Sierkers, rode Paardenkastanje, bron: Stichting Stadsbomen Tilburg

Al met al is er gelukkig veel groen dat goed genoeg is om te blijven en daarmee is de eerste aanzet voor het parkje in Fabriekskwartier aanwezig.

Helaas kunnen niet alle bomen worden behouden. Uit de bomeninventarisatie is voor een aantal bomen en struiken gebleken dat ze te zeer beschadigd of ongezond zijn. Een mooie boom (Plataan) dient te worden verplaatst. De bomenspecialist heeft ons verzekerd dat, met de juiste voorbereiding, de boom succesvol kan worden verplaatst.

In een later stadium zullen we hier ook nieuwe bomen en struiken aanplanten zodat straks, als de eerste woningen worden gebouwd, het parkje al een volwassen kwaliteit heeft. Bij oplevering van de woningen kunnen de nieuwe bewoners er dan direct gebruik van maken.

Blijf op de hoogte

Wil je de laatste nieuwtjes ontvangen van het fabriekskwartier?

Schrijf je hier in